Anglia, rok 1835. Do Londynu docierają rzadkie przysmaki, egzotyczne przyprawy i nieznane owoce. Nikt jednak nie wie, jak ich używać. Kiedy wydawca proponuje Elizie napisanie książki kucharskiej zamiast kolejnego tomiku poezji, dziewczyna odmawia. Powieść inspirowana prawdziwą historią Elizy Acton, autorki pierwszej książki kulinarnej, która stała się międzynarodowym bestsellerem.
Annabel Abbs
Dorastała w Walii i Sussex. Autorka powieści historycznych i obyczajowych. Pisuje również artykuły i opowiadania do prasy, w tym: The Guardian Paris Review, The Irish Times, Elle, The Daily Telegraph, Psychology Magazine. Dotychczas jej książki publikowane były w Polsce, Stanach Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii i Włoszech. Debiutowała powieścią „Joyce Girl. Pasja i upadek”.
Książki Annabel Abbs
Joyce Girl
Lucia, ambitna córka narcystycznego geniusza Jamesa Joyce’a, marzy o tym, aby zostać tancerką. Ma talent i najlepszych nauczycieli. Kiedy jednak zakochuje się w Samuelu Becketcie, jej życie zamienia się w szaleństwo. Ubóstwiana przez ojca, wychowywana przez despotyczną matkę, leczona przez Carla Gustava Junga trafia do zakładu zamkniętego, co stawia pod znakiem zapytania jej obiecującą karierę.